Fascinating Form - National Landscaping Award Winner

LAI-National-Awards-2011

At the front of the home, a lit walkway provides for a dramatic arrival that stretches to the entry of the house and reveals an adjacent courtyard. This courtyard features a large metal light box, incorporated to increase the depth of field of the space, effectively creating a more dynamic environment to be experienced both inside and outside the surrounding rooms. In addition, a curious water feature consisting of layered stone cubes acts as the containing element to a humble pond filled with fish. With a mild Asian theme, this area perfectly graces and complements the home with an air of peace and serenity. Following through to the rear is the largest area, home to a magnificent swimming pool, spa and pavilion.

Here, a minimalist approach has been taken in order to keep the design fresh and low maintenance. Bamboo was planted around the pool to add a structural element to the space, as well as a sense of verticality, in order to compliment and soften the building bulk to the rear of the existing dwelling. The carefully selected plants also provide colour and textural contrast through all four seasons.

Fascinating Form - National Landscaping Award Winner
Fascinating Form - National Landscaping Award Winner

The wonderfully attractive custom concrete pool and spa were created using travertine tiles and quartz tropicana plaster. As illustrated, the pool sits gloriously in its surroundings and adds a component of luxury with its clean lines and soft glow. The alfresco pavilion and outdoor kitchen acts as a place for relaxation, with ample space available for cooking and eating.

In addition to its compelling design, structural steel sections have been used as a feature not only here, but also at the entry point of the residence and on the fascia of the residence. This creates continuity and allows for the formation of a cohesive connection between the existing dwelling and the added landscape elements. With a strong emphasis on relationships between shape, form and function, this is a project that exudes design appeal and class.

This garden was designed by Matthew Gee at Newforms Landscape Architecture winning Best Overall Design at the 2010 LIAWA Awards.

Phase3 Landscape Construction were the project builders and we won the Residential Construction over $150,000 Award at the LAI National Awards of Excellence 2011.

If you have a project that you would like to chat to us about, please contact us today.